
W ostatnim wpisie podałyśmy nasz przepis na dobry dzień. Poruszyłyśmy w nim m. in. temat śniadania i okazało się, że nie wyobrażamy sobie wyjścia bez niego z domu. Obiecałyśmy Wam również przepis na nasz nowy śniadaniowy przysmak. Są to placuszki z ricottą podawane z owocami. Tym razem wybrałyśmy winogrona, borówki amerykańskie oraz nektarynki. Uwielbiamy takie (pyszne) poranki!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki maślanki
- 250 g ricotty
- olej
- kiść winogron
- borówki amerykańskie
- nektarynki
Ricottę oraz żółtka umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać maślankę, cukier i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na nią ciasto. Smażyć z obu stron, do zarumienienia. Podawać z ulubionymi owocami. Można również posypać je cukrem pudrem lub polać jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem itd.
Bon appétit :)
Będzie nam bardzo miło jak dołączycie do nas na facebook’u! :)
Dzień po takim śniadanku musi być świetny :)
Dokładnie tak!:)