Zdrowe śniadanie #5 / Placki z ricottą i owocami

W ostatnim wpisie podałyśmy nasz przepis na dobry dzień. Poruszyłyśmy w nim m. in. temat śniadania i okazało się, że nie wyobrażamy sobie wyjścia bez niego z domu. Obiecałyśmy Wam również przepis na nasz nowy śniadaniowy przysmak. Są to placuszki z ricottą podawane z owocami. Tym razem wybrałyśmy winogrona, borówki amerykańskie oraz nektarynki. Uwielbiamy takie (pyszne) poranki!
SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 250 g ricotty
  • olej
  • kiść winogron
  • borówki amerykańskie
  • nektarynki
Ricottę oraz żółtka umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać maślankę, cukier i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na nią ciasto. Smażyć z obu stron, do zarumienienia. Podawać z ulubionymi owocami. Można również posypać je cukrem pudrem lub polać jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem itd.

Bon appétit :)

Będzie nam bardzo miło jak dołączycie do nas na facebook’u! :)

Najedzona

cześć! tu Monika 🖐️ pokażę Ci miejscówki kulinarne w Trójmieście 📍 zabiorę w podróż w poszukiwaniu nowych smaków 🌍 #lesswastepolska 🌱 po więcej zapraszam na instagram @najedzonapl

2 thoughts on “Zdrowe śniadanie #5 / Placki z ricottą i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.