
Ta-dam! Przed Wami kanapka, która ostatnio podbiła moje serce. Można ją jeść na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika lub wziąć na wynos do pracy czy szkoły i zjeść na zimno. W pizzach uwielbiam (oprócz tego, że są po prostu pyszne) to, że można zrobić je na milion sposobów i eksperymentować ze składnikami (jak np. tutaj). Tym razem zrobiłam klasyczny farsz: pieczarki, cebula, szynka i papryka, ale następnym razem pewnie spróbuję czegoś nowego. Uwielbiam takie przekąski!
SKŁADNIKI (8 kanapek)
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 60 g drożdży świeżych
- 400 ml letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- jajko (do posmarowania ciasta)
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 3 cebule czerwone
- 150 g szynki konserwowej
- 200 g sera
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- sól, pieprz
Ciasto: Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i gotowe drożdże. Wyrobić ciasto, dodać oliwę i jeszcze chwilę zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Farsz: W tym czasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Po około 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz szynkę, a po chwili pieczarki w plasterkach. Całość doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt. Na środku każdego prostokąta rozsmarować koncentrat (lub sos pomidorowy), nałożyć farsz i posypać serem. Ciasto, które pozostało po obu stronach ponacinać w paseczki i zaplatać na krzyż, tak aby całość się „zamknęła”. Górę kanapki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15 minut do zarumienienia, wyjąć, posypać startym serem i podpiec jeszcze przez około 1 minutę.
Bon appétit :)
mmm :) to wygląda mega apetycznie :)