
Cukinię uwielbiam całym serduszkiem. Nie odkładają się w niej metale ciężkie i jest dobra przy odkwaszaniu organizmu. Im młodsza, tym lepsza. Ostatnio moje podniebienie podbiły placki z cukinii, które są bardzo lekkie, aromatyczne i pożywne.
SKŁADNIKI:
• 2 średniej wielkości cukinie
• pęczek szczypiorku
• 3 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki pieprzu
• oliwa z oliwek
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, wymieszać i zostawić w misce na ok. 20 minut, aby cukinia puściła sok. W tym czasie posiekać szczypiorek i czosnek. Dobrze rozmieszać jajko z mąką (do uzyskania gładkiej masy). Cukinie odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżeczką nakładać porcje i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Placki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z kwaśną śmietaną.
Bon appétit :)