
Tak bardzo przeze mnie uwielbiany, a tak bardzo zapomniany. Omlet, czyli szybkie i pożywne śniadanie, które można przygotować zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. U mnie przepis na omlet zawsze jest taki sam, tylko dodatki są zmienne. Dzisiaj przygotowałam omlet ze śliwkami, następnym razem zaprezentuję go w zupełnie innej odsłonie.
SKŁADNIKI (1 omlet):
- 2 jajka (żółtka i białka rozdzielone)
- 2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- szczypta soli
- odrobina cukru (opcjonalnie)
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)
- 1 duża śliwka
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 2 łyżki przesianej przez sitko mąki pszennej, żółtka i wymieszać. Jeżeli omlet ma być słodki, dodać 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać. Śliwkę umyć i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wylać masę, na wierzchu ułożyć plastry śliwki i smażyć pod przykryciem ok. 2 – 3 minuty z każdej strony, aż omlet będzie się łatwo odklejał od patelni. Omlet można podawać sam, z ulubionymi owocami, śmietaną lub jogurtem.
Bon appétit :)